Ce trebuie să iei în considerare când stabilești bugetul pentru achiziția unei case noi

Ce trebuie să iei în considerare când stabilești bugetul pentru achiziția unei case noi

 

Te-ai decis să îți cumperi un apartament sau o casă. Primul lucru pe care trebuie să îl faci e să stabilești bugetul de care dispui pentru această tranzacție. Iată ce trebuie să iei în considerare înainte de a pune lucrurile pe hârtie:

Fii realist!

Fiecare ne dorim tot ce e mai bun, mai scump, poate o casă cu etaj și curte cu piscină sau un penthouse cu terasă și priveliște spectaculoasă, dar realitatea este că majoritatea dintre noi putem doar să visăm la așa ceva. De aceea, atunci când ai decis să achiziționezi o casă nouă, trebuie să fii realist, să îți analizezi situația financiară. Așa vei putea determina exact de câți bani dispui, dacă va trebui să te împrumuți de la bancă și cât, pe ce perioadă, etc. Economiștii recomandă ca ratele de credit, în cazul în care trebuie să apelezi la bancă, să nu depășească o treime din veniturile tale actuale.

Ia în calcul veniturile pe care le ai în prezent

În calculul bugetului, include doar veniturile reale pe care le obții la momentul achiziției. Nu te baza pe creșteri viitoare de salariu sau bonusuri pe care poate le primești periodic, pentru a evita surprizele neplăcute.

Ia in considerare cheltuielile suplimentare care pot apărea o dată cu achiziția casei

De multe ori, luăm în calcul doar prețul casei sau al apartamentului atunci când stabilim bugetul, însă există mai multe costuri implicate în achiziție. La momentul achiziției trebuie să te aștepți la costuri suplimentare cum ar fi plata notarului care va autentifica actele de vânzare, taxele de cadastru, care pot crește prețul inițial cu până la 10%. După ce ai cumpărat noua ta locuințăm cel mai probabil vei avea nevoie de bani pentru a amenaja apartamentul sau casa, pentru a achiziționa mobila și pentru eventuale reparații, dacă va fi cazul.

Gândește-te și la situații negative care ar putea să apară în viața ta

Una din situațiile în care s-ar putea să te găsești în viitor e lipsa unui loc de muncă. Chiar dacă sună neplăcut, e o situație care poate să apară, de aceea trebuie să o iei în considerare, pentru a nu ajunge în imposibilitatea de a-ți plăti ratele la bancă.

Apariția unui nou membru în familie

Dacă tocmai ți-ai întemeiat o familie, nașterea unui copil îți poate da peste cap bugetul. De aceea, trebuie să fii atent până unde te întinzi cu banii, în special cu rata de la bancă. Banii de care vei dispune lunar vor trebui să îți ajungă atât pentru plata ratei, cât și pentru restul cheltuielilor pe care le are orice familie.

După ce ai stabilit bugetul pentru noua locuință, e timpul să mergi la cumpărături. Vezi și câteva sfaturi de care să ţii cont la achiziţionarea primului tău apartament.