Programul “Prima Casă” 2018: ce se schimbă de la 1 ianuarie, cine poate beneficia de fonduri

Noi criterii de evaluare vor fi introduse în programul ”Prima casă”, de la 1 ianuarie 2018. Astfel, potrivit Ministerului Finanţelor Publice, plafonul de finanțare va fi mai mic cu 20% față de anul acesta. În plus, este posibil să fie introduse noi condiții în ceea ce privește pragul de venit sau vârsta solicitanților creditului. Vor fi favorizate persoanele cu venituri mici, care nu au posibilitatea de a accesa alte tipuri de credite. Din 2018 programul ”Prima Casă” ar putea deveni un program social.

Şi băncile vor obţine mai greu fonduri pentru finanţare, astfel alocarea acestora s-ar putea face pe baza unui rating de bancă. Conform economica.net, criteriile care vor fi avute în vedere la evaluarea anuală a modului de utilizare a plafoanelor de garantare după aplicarea criteriului privind ponderea garanțiilor acordate de fiecare finanțator în totalul garanțiilor acordate în anul precedent, sunt următoarele:

1) raportul între volumul finanțărilor garantate acordate în cadrul programului și volumul creditelor pentru locuințe acordate de finanțatori persoanelor fizice, negarantate de către stat în anul precedent;

2) raportul între numărul total al garanțiilor plătite finanțatorilor de la începutul programului și până la data de 31 decembrie a anului precedent și numărul total al garanțiilor acordate de la începutul programului și până la data de 31 decembrie a anului precedent;

3) raportul dintre numărul garanțiilor/promisiunilor de garantare acordate de FNGCIMM după ce solicitările de acordare au fost invalidate cel puțin o dată, înregistrate de un finanțator participant în program în anul precedent si numărul total al solicitărilor de garantare aprobate de FNGCIMM în anul precedent.

Fiecărui criteriu mai sus menționat îi va corespunde un punctaj diferențiat, în funcție de mărimea rapoartelor aferente criteriilor, iar prin însumarea punctelor atribuite fiecărui criteriu se va obține punctajul final care va determina procentul de ajustare al plafonului alocat.

Programul ”Prima Casă”, prin care statul garantează credite destinate achiziţiei sau construcţiei de locuinţe, a fost introdus în 2009, într-un context în care piaţa imobiliară era blocată din cauza crizei financiare. Până în prezent, peste 220.000 de români au beneficiat de finanțare prin acest program.

Vezi și Prima casă vs. credit imobiliar – cum să facem alegerea corectă?

3 semne care îți arată că e timpul să apelezi la un agent imobiliar pentru următoarea locuință

3 semne care îți arată că e timpul să apelezi la un agent imobiliar pentru următoarea locuință

 

Poți să îți cauți singur apartamentul mult visat, dar dacă îți dorești să treci la următorul nivel, e bine să apelezi la un profesionist.

Creșterea listărilor de apartamente pe online a adus cu sine posibilitatea pentru cei care își caută locuințe, să aibă acces la informații mult mai ușor și mult mai rapid. Acum o generație, pentru a avea acces la informații despre vânzările de locuințe sau istoricul acestora, cumpărătorii aveau nevoie să apeleze la agenți imobiliari. Dar astăzi, cumpărătorii pot afla multe informații singuri.

Dar accesul la informație nu înseamnă că poți să faci totul singur. Achiziția unui apartament este o tranzacție majoră și toate informațiile pe care le obții online, nu pot înlocui experiența unui agent local.

Iată 3 semne care îți arată că ești gata să apelezi la un agent imobiliar:

Crezi că ai găsit apartamentul ideal, dar nu știi ce să faci mai departe.

Dacă a trecut ceva timp de când cauțim, probabil deja ai o idee despre ce poți cumpăra cu bugetul pe care îl ai. Ai vâzut câteva apartamente și ai câteva salvate online. Se poate spune că ai un nou hobby. Dar în momentul în care ai găsit ceea ce îți dorești cu adevărat, achiziția devine un job part-time.

Cumpărătorii independenți se simt confortabil, până când apartamentul mult visat apare în peisaj. Acesta este adevăratul motivator, pentru a duce lucrurile la următorul nivel. Contactarea unui agent te va scoate din faza de visare și te va duce în direcția achiziției.

Ai găsit un apartament care pare prea bun ca să fie real, dar nu îți dai seama care e de fapt problema.

Să zicem că ai dat de un apartament care pare a fi o afacere bună. Are preț bun, dar e pe piață de multă vreme. Poate ai discutat cu proprietarul sau cu agenția care se ocupă de vânzare. Dar aceștia sunt subiectivi, și nu ești decis care e de fapt povestea.

În acest caz, nu știi ce să crezi. Această incertitudine, dar și curiozitatea, este un motiv bun să apelezi la un agent imobiliar. S-ar putea ca acesta să cunoască apartamentul, zona, istoricul acestora. Oricum, prin intermediul rețelei sale de contacte, poate afla mai multe informații, mai repede.

Poate apartamentul sau blocul are probleme cu structura sau se află într-o zonă nu foarte populară. Acestea sunt lucruri pe care nu ai cum să le afli singur.

S-a întâmplat un eveniment major în viața ta sau cu finanțele tale, și ai nevoie de informații concrete pentru a lua o decizie.

Câteodată se întâmplă să afli vești care îți pot schimba cursul vieții. Poate proprietarul casei/apartamentului în care stai s-a decis dintr-o data să vândă și ai puțin timp la dispoziție să te muți. Sau ai fost promovat la job, ori ai primit o creștere salarială.

Când ai nevoie rapid de informații, e mai ușor să apelezi la un agent, decât să le cauți singur. Într-o singură convorbire telefonică sau în persoană, poți afla tot ceea ce te interesează. Cu ajutorul agentului, poți să începi să îți faci planul de atac.