fbpx Skip to content

Programul “Prima Casă” 2018: ce se schimbă de la 1 ianuarie, cine poate beneficia de fonduri

Programul “Prima Casă” 2018: ce se schimbă de la 1 ianuarie, cine poate beneficia de fonduri

Noi criterii de evaluare vor fi introduse în programul ”Prima casă”, de la 1 ianuarie 2018. Astfel, potrivit Ministerului Finanţelor Publice, plafonul de finanțare va fi mai mic cu 20% față de anul acesta. În plus, este posibil să fie introduse noi condiții în ceea ce privește pragul de venit sau vârsta solicitanților creditului. Vor fi favorizate persoanele cu venituri mici, care nu au posibilitatea de a accesa alte tipuri de credite. Din 2018 programul ”Prima Casă” ar putea deveni un program social.

Şi băncile vor obţine mai greu fonduri pentru finanţare, astfel alocarea acestora s-ar putea face pe baza unui rating de bancă. Conform economica.net, criteriile care vor fi avute în vedere la evaluarea anuală a modului de utilizare a plafoanelor de garantare după aplicarea criteriului privind ponderea garanțiilor acordate de fiecare finanțator în totalul garanțiilor acordate în anul precedent, sunt următoarele:

1) raportul între volumul finanțărilor garantate acordate în cadrul programului și volumul creditelor pentru locuințe acordate de finanțatori persoanelor fizice, negarantate de către stat în anul precedent;

2) raportul între numărul total al garanțiilor plătite finanțatorilor de la începutul programului și până la data de 31 decembrie a anului precedent și numărul total al garanțiilor acordate de la începutul programului și până la data de 31 decembrie a anului precedent;

3) raportul dintre numărul garanțiilor/promisiunilor de garantare acordate de FNGCIMM după ce solicitările de acordare au fost invalidate cel puțin o dată, înregistrate de un finanțator participant în program în anul precedent si numărul total al solicitărilor de garantare aprobate de FNGCIMM în anul precedent.

Fiecărui criteriu mai sus menționat îi va corespunde un punctaj diferențiat, în funcție de mărimea rapoartelor aferente criteriilor, iar prin însumarea punctelor atribuite fiecărui criteriu se va obține punctajul final care va determina procentul de ajustare al plafonului alocat.

Programul ”Prima Casă”, prin care statul garantează credite destinate achiziţiei sau construcţiei de locuinţe, a fost introdus în 2009, într-un context în care piaţa imobiliară era blocată din cauza crizei financiare. Până în prezent, peste 220.000 de români au beneficiat de finanțare prin acest program.

Vezi și Prima casă vs. credit imobiliar – cum să facem alegerea corectă?

Mai multe articole