Căutați apartamente de vânzare Tg Mureș? Atunci cu siguranță ați parcurs deja zeci, sute sau poate chiar mii de anunțuri de la rubricile de imobiliare Mureș ale publicațiilor de mică publicitate, pe site-uri specializate sau pe site-urile agențiilor imobiliare. Sunteți la curent cu prețurile la fiecare tip de apartament, cum variază el în funcție de finisări, dotări, etajul la care este amplasat în bloc și zona în care se găsește blocul. Anunțurile au un format relativ standard, în care se precizează anumiți indicatori pe care cei interesați îi caută și la final prețul, negociabil sau nu. Însă totuși, în continuare în lumea aceasta a tranzacțiilor de imobiliare Mureș se fac uneori confuzii. Încă sunt o parte din clienți care caută, citesc sute de anunțuri și nu cunosc niște subtilități cum sunt diferențele dintre suprafețele construite și cele utile. Sau, alții care nu cunosc în detaliu care este diferența de pildă între un apartament decomandat, semidecomandat sau nedecomandat. Așadar, ne-am propus în acest articol să venim cu câteva informații care să clarifice puțin anumiți termeni cu care vânzătorii și cumpărătorii de pe piața de imobiliare Mureș jonglează în fiecare zi, însă uneori fără să le cunoască în detaliu sensul.
Suprafețe construite vs. suprafețe utile
Chiar dacă am formulat problema construit vs. util, trebuie din capul locului să precizăm că de fapt sunt 4 tipuri mari de suprafețe cu care se lucrează în terminologia legată de construcții și imobiliare Mureș.
- Suprafața construită desfășurată – aici vorbim doar de suprafețe care se aplică la nivel de imobil. Pentru a se calcula, imaginați-vă că se ia clădirea, se fac secțiuni la nivelul fiecărui nivel construit, se calculează suprafața de la fiecare secțiune, iar suma acestora ne dă așa-numita suprafață construită desfășurată. Trebuie însă făcute câteva precizări și aici:
- Se calculează la conturul exterior al pereților exteriori.
- Nu se includ în calcul subsolurile, dacă acestea au o înălțime de până la 1,8 metri.
- Nu se iau în calcul parcările subterane.
- Nu se iau în calcul terasele descoperite, terasele necirculabile, balcoanele, podurile neamenajate, scările exterioare, spațiile tehnice.
- Suprafața construită – această suprafață se calculează luând suprafața totală a imobilului la sol. Dacă vorbim de apartamente, atunci ea însumează suprafața totală a apartamentului, la care se adaugă și cota parte din spațiile comune ale blocului (casa scării, lift, uscătoare, spații pentru colectarea deșeurilor etc.). Trebuie să știți că aici sunt incluse și suprafețele pe care le ocupă pereții interiori de compartimentare sau suprafața balcoanelor.
- Suprafața utilă (sau suprafața încălzită) – Indiferent dacă vedeți suprafață utilă sau încălzită, trebuie să știți că sunt unul și același lucru și se referă la totalul suprafețelor care direct sau indirect sunt încălzite. Ca să aflați valoarea ei, se ia suprafața construită desfășurată de care aminteam mai sus la punctul 1 și se scade doar suprafața ocupată de pereți sau alte elemente care fac parte din structura imobilului. Dacă facem referire la suprafața utilă a unui apartament, atunci se adună suprafețele tuturor încăperilor din apartament, inclusiv hol, cămară sau debara. De menționat că aici nu intră balcoanele sau cota parte din spațiile comune ale blocului.
- Suprafața locuită – Acest termen face referire strict la suma suprafețelor camerelor locuite.
Înainte să încheiem discuția despre suprafețe, mai merită menționate încă două aspecte importante:
- Suprafața construită desfășurată va fi întotdeauna mai mare decât suprafața încălzită, care va fi la rândul ei întotdeauna mai mare decât suprafața locuită.
- Suprafețele utile și totale apar în înscrisurile cadastrale pentru orice tip de locuință. Spre deosebire de ele, suprafețele construite sunt evidențiate doar la imobilele mai noi. Prin urmare, dacă veți da peste un anunț de vânzare pentru un apartament în care puteți identifica blocul ca fiind unul vechi, dar totuși face referire la suprafața construită, atunci asta ar trebui să vă dea de gândit, pentru că proprietarul nu are înscrisuri în care această suprafață să apară evidențiată.
Decomandat, semidecomandat și nedecomandat
Un alt loc în care se fac adesea confuzii sau care pune probleme în înțelegerea exactă a tipului de compartimentare, se referă la cei trei termeni de mai sus. Spre deosebire de suprafețe, care se folosesc și la case sau alte tipuri de imobile, acești trei termeni se folosesc de regulă doar când facem referire la tipurile de apartamente. Așadar, haideți să îi luăm pe rând, pentru ca atunci când parcurgeți lista cu apartamente de vânzare Tg Mureș și veți da peste ei să știm exact ce înseamnă.
- Apartament decomandat – Ca idee, această compartimentare este cea mai căutată, pentru că asigură unul din cele mai ergonomice, mai eficiente și mai reușite modalități de acces la încăperile apartamentului. Asta presupune că există un singur hol, însă din el avem acces la toate încăperile destinate locuirii (toate camerele, bucătărie și băi). De asemenea, această compartimentare asigură și cel mai mare grad de intimitate la folosirea încăperilor, pentru că nu presupun trecerea printr-o încăpere pentru a ajunge în alta.
- Apartament semi-decomandat – Acest tip de apartament vine obligatoriu cu 2 holuri. În primul se face accesul de la intrare, iar din el mai departe într-una din camere (de regulă proiectată a fi living) și bucătărie. Din living mai apoi se deschide al doilea hol, prin care se face accesul la baie și a doua cameră (proiectată de regulă pentru a fi dormitor, deci cu dimensiuni ceva mai reduse decât prima). Dezavantajul evident este acela că pentru a ajunge în dormitor va fi nevoie întotdeauna de tranzitarea livingului. Pe de altă parte, acest tip de apartament poate folosi uneori mai eficient suprafața utilă. De menționat că un tip de apartament semi-decomandat este și așa-numitul apartament circular, în care pentru a ajunge în al doilea hol, se poate trece fie prin bucătărie, fie prin living, lucru care creează de fapt un circuit, de unde vine și denumirea acestui tip de compartimentare.
- Apartamentul nedecomandat – Acest tip de apartament derivă de fapt din cel semi-decomandat. Diferența este că nu există un al doilea hol, decât cel de la intrare. Prin urmare, accesul în dormitor se face direct din living. Prin urmare, ca să ajungi din dormitor la baie, e obligatorie trecerea prin living, ceea ce reduce și mai mult nivelul de intimitate de aici.
Iată doar câțiva termeni legați de activitatea din imobiliare Mureș pe care sperăm că am reușit astfel să-i clarificăm. Pentru alte informații legate de achiziția de apartamente de vânzare Tg Mureș în proiectele noastre imobiliare, vă stăm la dispoziție.