fbpx Skip to content

Sfaturi de care să ţii cont la achiziţionarea primului tău apartament

Sfaturi de care să ţii cont la achiziţionarea primului tău apartament

Achiziţia primului tău apartament este probabil, cea mai mare investiţie pe care ai făcut-o, sau o vei face vreodată, de aceea este extrem de important să ai un plan înainte de a începe să cauţi un apartament. Ca şi în cazul oricărei alte investiţii, mai întâi trebuie să îţi faci “temele”, să decizi cât eşti dispus să investeşti şi ce speri să obţii din această experienţă.

Decide unde vrei să locuieşti

Primul pas e să te decizi unde ai vrea să locuiești. Care parte a oraşului se potriveşte cu stilul tău de viaţă? Cât de departe vrei să fii de locul de muncă? Speri să ai câteva magazine sau centre comerciale în apropiere? Dacă eşti interesat de o zona cu spaţii deschise, caută cartiere care au parcuri. E bine să clarifici aceste aspecte înainte de a începe căutările pentru o locuinţă nouă.

Hotărăşte-te cât eşti dispus să cheltui

Dacă vei avea nevoie de un credit pentru achiziţia apartamentului, atunci fă un drum la bancă pentru a discuta cu un ofiţer de credite. Acesta te va întreba despre veniturile şi datoriile pe care le ai şi te va putea ajuta să determini care e suma pe care ţi-o permiţi. Apoi, gândeşte-te la cum ai vrea să arate viaţa ta, după ce cumperi apartamentul. Vrei să ai bani pentru a călători sau poate te gândeşti că vei avea copii, în viitorul apropiat? Un ofiţer de credite îţi poate spune cât îţi permiţi să cheltui astăzi, dar el nu ştie care sunt planurile tale de viitor. Dacă vei achiziţiona un apartament mai ieftin decât suma pe care ţi-o permiţi, vei avea bani după, şi pentru alte lucruri.

Găsește un agent imobiliar

Următorul pas e găsirea unui agent imobiliar care să acţioneze în numele tău. Acesta cunoaşte piaţa şi poate folosi “lista ta de dorinţe” pentru a restrânge căutarea. De asemenea, un agent poate negocia o ofertă mai bună pentru apartamentul dorit şi se va ocupa de toată hârțogăria care e necesară pentru achiziţie.

Fă oferta

Roagă-ţi agentul să facă o ofertă în numele tău, atunci când ai găsit apartamentul pe care doreşti să îl achiziţionezi. Acesta o va prezenta proprietarului sau agenţiei care se ocupă de vânzare şi te va ţine la curent cu mersul lucrurilor.

Află costul exact al apartamentului

Află exact cât te va costa să cumperi apartamentul. De multe ori, se constată că de fapt, sunt mult mai multe costuri implicate în achiziţie, decât preţul apartamentului. Aşteaptă-te la costuri suplimentare, onorariul notarului pentru autentificarea actelor de vânzare, taxele de cadastru sau carte funciară, etc. Toate aceste taxe pot adaugă până la 10% în plus la preţul final de achiziţie.

Ține cont de sfaturile de mai sus atunci când vrei să îți cumperi primul apartament și cu siguranță vei face alegerea potrivită.

Mai multe articole