fbpx Skip to content

Sfaturi înainte să cumperi apartamente puse la vânzare în Tg Mureș

Sfaturi înainte să cumperi apartamente puse la vânzare în Tg Mureș

Să presupunem că sunteți în sondarea pieței imobiliare și căutați zilnic apartamente de vânzare Tg Mureș. Ați trecut peste zeci, sute, poate mii de anunțuri de la rubrica de Imobiliare Mureș și ați găsit câteva variante care se potrivesc bugetului dvs. Poate vă plac și finisările, locația, orientarea de la câteva apartamente iar acum trebuie să luați decizia: din lista de apartamente de vânzare Tg Mureș, care va fi cel pe care-l alegeți? Și după ce l-ați ales, la ce anume să vă uitați înainte să semnați actele și să achitați toată suma cerută de vânzător?

Problema la achiziția unui apartament în Tîrgu Mureș

În primul rând cu siguranță știți că o investiție în apartamente de vânzare Tg Mureș este una pe termen lung, extrem de costisitoare. Pentru a și-o permite, mulți dintre cumpărători apelează la instrumente de creditare de la bănci, îndatorându-se pe zeci de ani. Așadar, e bine să ne luăm toate măsurile de precauție posibile, pentru a nu fi păcăliți de vânzători și ca să nu ne pară rău mai apoi că nu am fost atenți. Asta pentru că este o investiție, pe cât de costisitoare, pe atât și de complexă. Gândiți-vă că nu achiziționați doar un spațiu de locuit, de închiriat sau care ar putea primi valențe comerciale (sediu de firmă sau chiar activități comerciale cu publicul), ci achiziționați o întreagă infrastructură aferentă: rețele de apă, canalizare, gaz și curent electric plus finisaje. Dacă la o mașină nouă dealerul vă oferă de multe ori oportunitatea unui test-drive, în cazul achiziției de apartamente de vânzare Tg Mureș, acest lucru este imposibil. Cum facem ca să nu avem surpriza că am luat un apartament cu o rețea de curent aproape nefolosibilă? Sau cum ne asigurăm că nu trebuie să investim în rețeaua de apă sume pe care nu le-am prevăzut?

Cum procedăm la tranzacționarea unui apartament?

Păi în primul și în primul rând trebuie să privim întreaga operațiune ca pe un proces în care e nevoie să ne definim niște pași de urmat și să fim riguroși în urmarea lor. Tot acest proces poate fi privit ca procesul dinaintea completării unui proces verbal de predare – primire, în care cumpărătorul trebuie să identifice exact ceea ce primește pentru banii pe care îi oferă. Doar că, mai ales în cazul în care vorbim de apartamente de vânzare Tg Mureș vechi, proprietarii nu vor fi prea deschiși să vă prezinte în cele mai riguroase detalii toată imaginea de ansamblu. În acest caz cumpărătorul trebuie să fie pregătit să investească timp și resurse pentru a analiza în detaliu proprietatea. Care ar fi pașii de urmat? Iată cum am structurat noi mai jos întreg procesul:

  1. Primul pas – analiza juridică. În cazul în care avem de-a face cu apartamente de vânzare Tg Mureș în blocuri noi, atunci cel mai probabil asta trebuie să se poată face ușor, iar dacă dezvoltatorul sau agenția imobiliară care vinde apartamentul e de bună credință va prezenta toate actele transparent, fără să ascundă nimic. Interesul ambelor părți (dezvoltator și agenție) este până la urmă să vândă proprietatea cât mai repede. Dacă avem de-a face cu apartamente de vânzare Tg Mureș vechi, atunci e bine să vă luați timpul necesar pentru a studia actele cu atenție. Cereți actele cadastrale, cele care dovedesc proprietatea și vedeți exact cine și ce vinde.
  2. Al doilea pas – analiza tehnică a locuinței. Aici lucrurile se complică și mai tare, pentru că în unele cazuri e nevoie de atenție suplimentară. De pildă dacă din lista de apartamente de vânzare Tg Mureș ați ales unul aflat la ultimul nivel din imobil trebuie să cercetați cu atenție izolarea hidro și termică a acoperișului. În același timp, dacă din lista de apartamente de vânzare Tg Mureș ați ales unul amplasat la parterul imobilului, acoperișul vă va interesa mai puțin, însă izolarea hidro și termică de la nivelul podelei va deveni extrem de importantă. Oricum ar fi, sfatul nostru, atunci când alegeți apartamente de vânzare Tg Mureș în imobile care nu sunt noi, este să apelați la specialiști. Dezvoltatorii care oferă apartamente de vânzare Tg Mureș în imobile noi de obicei permit aceste expertize și la fel ar trebui să permită și un proprietar de apartament în imobil mai vechi. N-ar strica în acest caz și o analiză a structurii de rezistență, analiză cu atât mai necesară, cu cât imobilul este mai vechi.

La ce aspecte ne uităm când alegem apartamentul ?

Concret, dacă ar fi să detaliem ceva mai mult această analiză tehnică, am sugera următorii pași de urmat:

  • Structura de rezistență – aici fără ajutor de specialitatea mare lucru nu prea puteți face, însă e bine să apelați la el dacă vorbim de apartamente de vânzare Tg Mureș în imobile vechi. Chiar dacă nu ține de structura de rezistență, tot aici e de amintit și o minimă inspecție a exterioarelor. Tencuiala blocului, starea balconului sau a teraselor exterioare, starea scării etc. – toate sunt lucruri de care veți avea nevoie să fie în stare bună.
  • Verificarea lifturilor – dacă imobilul este dotat cu lifturi, e bine să verificați că acestea funcționează și sunt într-o stare decentă.
  • Verificarea instalației electrice – se verifică tot, începând de la tabloul din casa scării, puterea instalată, trecând apoi la instalația din apartament – tabloul cu siguranțe, starea cablurilor (în măsura în care se poate), prize, întrerupătoare etc.
  • Verificarea instalațiilor sanitare – verificați aici tot ce se poate verifica, de la pompe, la conducte de apă și canalizare, până la robineți, racorduri, obiecte sanitare, baterii, chiuvete, cadă, cabine de duș și orice alte accesorii.
  • Verificarea instalației termice – cum foarte puține apartamente mai sunt racordate la un sistem centralizat, sfaturile aici ar fi să verificați instalația de gaz care alimentează centrala termică, funcționarea corespunzătoare a centralei termice, rețeaua interioară de conducte și caloriferele.
  • Verificarea ghenei / ghenelor – Tot legat de instalațiile termice și alimentarea cu apă se leagă și inspecția ghenei sau ghenelor care adăpostesc conductele. E foarte indicat să aruncați o privire și acolo, pentru că s-ar putea să găsiți probleme pe care altfel nu le-ați fi putut identifica.
  • Verificarea finisajelor de la interior – Am lăsat acest aspect la final, pentru că de multe ori cumpărătorii se uită în mod natural doar la asta. Verificați starea materialelor folosite la finisaje (parchet, gresie, faianță etc.), să nu existe crăpături ale finisajelor sau ale pereților, verificați starea ferestrelor și a ușilor etc.

După ce v-ați asigurat că aveți o imagine detaliată a stării apartamentului, poate veți reuși inclusiv să negociați altfel prețul final. Așadar, noi credem că merită să vă alocați timpul necesar pentru a face aceste analize la modul cel mai riguros.

Mai multe articole