Atunci când ne căutăm o locuință pe care să o achiziționăm, e un moment aparte. E momentul unui început, o bornă simbolică dintr-un drum care putem doar intui unde ne va purta, dar credem că va fi lung. Așadar, vrem să fie cât mai aproape de gustul nostru. Dacă vorbim de apartamente, atunci vrem ca viitoarea noastră locuință să fie într-un imobil cât mai nou, să fie cât mai spațioasă, cât mai luminoasă, cât mai bine izolată termic și fonic, amplasată într-o zonă cât mai liniștită, dar în același timp și cât mai aproape de funcțiunile care ne interesează (transport în comun, magazine, rețea școlară etc.). Toate aceste elemente ne vor influența cât se poate de direct viața în următorii ani. În plus, având o valoare mare, e foarte probabil că în unele cazuri aceste apartamente reprezintă casa chiar pentru zeci de ani. Dar oare avem răbdarea să ne gândim și la nivel macro? Să ne ridicăm perspectiva dincolo de aceste aspecte cu siguranță importante, însă suntem capabil să privim problema și la un nivel mai mare. Oare am ales bine orașul? Aceasta este o întrebare pe care, trebuie să recunoaștem, mai puțini dintre noi o avem în vedere atunci când ne alegem locuința pe care urmează să o achiziționăm. Sunt însă unii care și-au pus-o la modul foarte serios. Și au încercat să răspundă cât mai bine, astfel că au consultat mai multe persoane într-un studiu destul de complex legat de costul vieții urbane în România. Unele rezultate sunt destul de surprinzătoare.
Rezultate: care sunt cele mai indicate orașe în care să trăiești?
Concluziile studiului arată că Brașovul este centrul urban din România cu cel mai avantajos cost al vieții. Asta analizând percepția celor care au răspuns la sondajul de opinie efectuat, raportată și la nivelul veniturilor pe care le câștigă lunar. Surprinzător sau nu, în acest clasament, Tîrgu-Mureș intră în top 10 orașe din România, ocupând locul 7. În fața Tîrgu-Mureșului s-au clasat orașe mari precum Cluj Napoca, Oradea, Sibiu, Pitești și Timișoara. Surprinzător, Craiova, București și Iași vin după Tîrgu-Mureș, chiar dacă toate 3 sunt orașe mari, mai dezvoltate decât Tîrgu-Mureș, între ele chiar capitala – cea mai mare aglomerare urbană din România. La cealaltă extremă a clasamentului, orașele cu cel mai dezavantajos cost al vieții, cel puțin din perspectiva respondențior, se pare că sunt Satu-Mare, Tulcea, Călărași, Botoșani și Brăila. Pe regiuni istorice, conduce Transilvania, urmată de București-Ilfov, Oltenia, Banat, Moldova, Dobrogea și Muntenia.
Totuși, notele date la aceste evaluări nu sunt deloc mari. Brașov, municipiul reședință de județ care conduce topul a încheiat cu o medie de 59,9 din 100 puncte posibile. Tîrgu-Mureș, care este pe locul 7 așa cum spuneam, a reușit această clasare cu o medie a notelor acordate ce ajunge la doar 56,6 puncte. Din Tîrgu-Mureș au răspuns acestui sondaj un număr de 3.090 de respondenți, în timp ce la nivel național numărul persoanelor care au înregistrat răspunsurile lor trece de 124.000.