Care este rolul unui agent imobiliar
Drumul către a deține o locuință poate fi anevoios, și deseori este plin de răsturnări de situații neașteptate și ocolișuri. De aceea este bine să ai un agent imobiliar care să te ajute pe tot parcursul procesului de achiziție.
În timp ce site-urile de imobiliare sau aplicațiile mobile te pot ajuta să găsești casa sau apartamentul care te interesează, un agent imobiliar face mult mai multe, incluzând:
Ajutor. Înainte de a vizita prima locuință, agentul va aloca timp pentru a afla ce anume îți dorești, care sunt nevoile tale, prefrințele, bugetul și motivația. Un bun agent imobiliar te va ajuta să restrângi căutările și va identifica prioritățile tale.
Cunoștințe. Agentul tău imobiliar îți va furniza informații despre piața locală de imobiliare. Procesul de achiziție al unei locuințe poate fi complicat. Un agent bun îți va explica pașii care trebuie parcurși – într-o manieră pe care să o înțelegi – și îți va da sfaturi pe tot parcursul procesului de achiziție.
Rețea de contacte. Un agent imobiliar care este familiarizat cu cartierele tale țintă, deseori va știi ce locuințe sunt disponibile – chiar înainte de a fi oficial listate. Agenții imobiliari cu experiență tind să cunoască alți agenți din zonele respective, și chiar au o relație bună de lucru cu aceștia; acest aspect poate duce la încheierea de tranzacții fără probleme. De asemenea, agentul tău îți poate recomanda alți profesioniști de încredere, inclusiv bănci, inspectori de locuințe și firme de amenajări de locuințe.
Apărător / Avocat. Când lucrezi cu agentul cumpărătorului, responsabilitatea fiduciară e în mâinile tale. Asta înseamnă că ai un expert care se ocupă de interesele tale, un expert care este obligat contractual să facă tot ce îi stă în putere pentru a-ți proteja interesele. Dacă te găsești în situația în care același agent reprezintă atât cumpărătorul, cât și vânzătorul, lucrurile se complică.
Multe persoane cred că pot obține un preț mai bun dacă se duc direct la agentul care se ocupă de vânzarea proprietății, dar acest lucru nu este întotdeauna adevărat. Cel mai bine e să ai propriul tău agent, care va putea să te reprezinte doar pe tine.
Negociator. Agentul tău va purta toate negocierile și se va ocupa de detaliile procesului de achiziție, inclusiv va pregăti ofertele și contraofertele. O dată ce inspecția locuinței s-a concretizat, agentul te poate ajuta să negociezi și pentru reparațiile necesare. Chiar și cel mai rezonabil consumator poate să fie zăpăcit când negociază prețul lucrărilor de reparație; un agent va pune întrebările necesare, fără să devină prea emoțional.
Gestionarea detaliilor. Toată hârțogăria necesară achiziției unei locuințe poate fi epuizantă. Dacă uiți să adaugi o clauză sau să bifezi un punct pe documente, toate vor trebui refăcute. Un bun agent imobiliar înțelege deadline-urile și detaliile, și te poate ajuta să navighezi printre atâtea acte complexe.
Atenție. Un număr nelimitat de capcane și chichițe pot ”ucide” o afacere, înainte de a fi încheiată; poate creditorul nu a respectat termenul de finanțare sau vânzătorul a uitat să dezvăluie o problemă cu instalațiile sanitare. Un agent cu experiență știe să fie atent la astfel de detalii, înainte de a fi prea târziu, și poate face față provocărilor, pe măsură ce acestea apar.
Agenții imobiliari fac mult mai mult decât să plimbe clienții dintr-un loc în altul, pentru a le arăta locuințe. Găsește un agent în care să ai încredere și cu care să te simți confortabil; cu siguranță vei avea de câștigat de pe urma experienței lui, a cunoștințelor despre piața locală de imobiliare și a abilităților de negociere, pe care acesta le posedă.