fbpx Skip to content

Casă cu curte sau apartament cu grădină privată?

Casă cu curte sau apartament cu grădină privată?

Mulți dintre noi, atunci când ne imaginăm locuința ideală, ne proiectăm în gând o casă spațioasă, undeva într-o zonă verde, liniștită, ferită de agitația orașului, de trafic, gălăgie și poluare. Ne dorim un spațiu verde cât mai mare, cât mai ferit de privirile curioșilor, în care să ne putem desfășura după voie. Astfel, ne dorim o curte generoasă, în care copiii să se poată juca în voie, în care să putem să ne petrecem timpul vara împreună cu prietenii, care să acomodeze eventual și un loc de parcare etc. Dar, o curte mare, la fel ca și o casă mare, ca să poată fi folosită în scopurile în care a fost achiziționată, trebuie întreținută, ceea ce ne costă timp și resurse financiare. Pe de altă parte, tot mai multe proiecte imobiliare destinate construcției de blocuri de locuințe, sunt proiectate astfel încât să asigure în împrejurimi suficiente locuri de parcare pentru toți locatarii, dar și zone de spațiu verde îngrădite, așa-numite grădini private, destinate apartamentelor de la primul nivel al respectivelor blocuri.

Poate sunteți în căutarea unor oferte imobiliare Mureș, poate căutați apartamente de vânzare în Mureș sau case de vânzare în Mureș și încă nu sunteți deciși ce merită mai mult: o casă cu o curte sau un aparament la bloc cu o grădină privată. Așadar, ne-am gândit să încercăm să vă dăm câteva informații relevante pentru a vă ajuta în luarea deciziei potrivite.

Avantaje și dezavantaje de ambele părți. Cheia – analiza realistă

Ca în mai toate ipostazele în care suntem puși în viață să facem o alegere având în față doar două variante, și în această alegere există avantaje și dezavantaje indiferent de ce variantă am alege. Cheia este să le înțelegem cât mai bine, apoi să ne analizăm cât mai bine și mai realistic posibil așteptările, nevoile și dorințele, iar mai apoi să încercăm să punem totul într-o balanță și să vedem spre ce înclină. Există totuși câteva repere pe care le putem avea în vedere și care astfel să ne ajute să ne decidem. De pildă, iată mai jos o listă de întrebări pe care ar trebui să ni le punem și la care să ne răspundem sincer:

  • Care este bugetul maxim pe care îl putem aloca achiziție locuinței? De regulă casele vor costa aproape întotdeauna mai multe decât apartamentele, dacă luăm aceeași zonă de referință. Ce preferăm să facem cu acea diferență? O investim în casă sau în finisări mai bune la apartament? Ca la orice achiziție importantă, fixarea limitei de buget este absolut obligatorie.
  • Care este timpul pe care îl putem aloca săptămânal sau lunar pentru efectuarea lucrărilor de întreținere a locuinței, cu tot cu spațiile din jurul construcției – curte la casă, ori grădină privată la apartament? Uneori vom vedea că prețurile unor case și ale unor apartamente cu grădină privată sunt apropiate, astfel că aici trebuie să cântărim și costurile de întreținere pe care le vom avea pe viitor. Cât timp putem aloca pentru asta? Dacă nu avem timpul necesar, suntem dispuși să plătim pe altcineva să presteze aceste servicii?
  • Care sunt costurile pe care ni le putem permite pentru achitarea întreținerii casei sau apartamentului? Casele de obicei sunt construite pentru a oferi locatarilor suprafețe mai mari decât apartamentele. Plusul de confort se achită însă nu doar la achiziție, ci și ulterior, lunar, la factura de întreținere. Și nu e vorba doar de încălzirea pe timp de iarnă, e vorba și de impozite, de cheltuieli de curățenie etc.
  • Ne putem permite eventuale reparații capitale? Trebuie să ne gândim că atunci când achiziționăm o locuință, nu o facem pentru a beneficia de ea doar pe termen scurt. Adesea cumpărătorii fac pentru asta credite care se întind pe perioade de 20-30 de ani. Într-un asemenea interval de timp, ne putem aștepta ca uneori să apară, din diferite cauze, nevoi de investiții – fie pentru o izolare termică superioară, pentru o refațadizare, pentru înlocuirea unor instalații (apă, canalizare, energie electrică etc.), pentru repararea acoperișului, refacerea unor finisări interioare și exterioare etc. Trebuie să ne gândim așadar dacă ne putem permite achitarea acestor cheltuieli sau investiții – indiferent cum le numim – singuri, sau preferăm în comun, iar atunci trebuie să alegem varianta unui apartament. Dacă stăm la casă, suntem responsabili unici pentru finanțarea acestor lucrări, căutarea meșterilor, asigurarea calității etc., pe când la bloc există asociații de proprietari care cu asta se ocupă, iar împărțirea costurilor pe apartamente ne scade contribuția proprie.
  • Suntem mai degrabă comozi sau activi? Această întrebare trebuie pusă având în vedere din nou acel termen lung pe care se presupune că vom folosi locuința. Dorim să locuim într-o casă departe de magazine, de servicii publice (primărie, unități de învățământ, transport în comun, magazine, baruri, cafenele, restaurante etc.) sau într-un apartament ceva mai mic, dar aproape de aceste facilități publice. Suntem dispuși să ne deszăpezim iarna aleea către cel mai apropiat drum deszăpezit de autorități? Suntem dispuși să stăm zilnic mai mult timp în trafic spre și de la locul de muncă?
  • Este realizabilă mutarea în imobil sau este suficient de convenabilă zona în care dorim să ne achiziționăm casa? Menționam mai sus despre timpul petrecut în trafic spre și de la locul de muncă. Luați în considerare aici, în cazul în care aveți sau vă doriți copii, că și aceștia trebuie transportați la și de la unitățile de învățământ. Apare astfel destul de firesc o nevoie mare de mobilitate. Poate fi asigurată ea de transportul în comun? E asta o opțiune viabilă? Aflați asta ușor testând pe pielea voastră o cursă cu autobuzul în care vedeți timpul de așteptare și condițiile de transport. Mai apoi, dacă folosiți mașina, atunci intervin costuri mai mari cu carburantul și întreținerea mașinii. Toate aceste detalii aparent mai puțin importante merită analizate și avute în vedere la luarea deciziei.

După ce ați răspuns foarte sinceri cu voi la toate aceste întrebări, e bine să vă reevaluați așteptările, nevoile, dorințele. Puneți apoi în balanță traiul la o casă cu curte privată, pe de-o parte și opțiunea locuirii într-un imobil care are și apartamente cu grădină privată, de cealaltă parte. Veți știi mai apoi dacă trebuie să vă uitați după anunțuri de case de vânzare în Mureș sau apartamente de vânzare în Mureș.

Un astfel de proiect imobiliar care oferă o serie de apartamente cu grădină privată vine chiar de la Ideal Home, în proiectul imobiliar Parângului Residence. În cazul în care sunteți interesați de acest tip de apartamente, limitate ca număr, cereți detalii, consultanță de specialitate și oferte de preț acum!

Mai multe articole